9/7/16

H BIO.ME και η αυτοδιαχείριση

Η ΒΙΟ.ΜΕ. σταμάτησε να λειτουργεί το 2012 μετά την πτώχευση της μητρικής «Φίλκεραμ Τζόνσον», η οποία τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, αφήνοντας εκατοντάδες ανέργους και χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Πριν κάποια χρόνια, μερίδα των εργαζόμενων άρχισε να μιλά για αυτο-διαχειριζόμενη λειτουργία του εργοστασίου. Ωστόσο το σωματείο των εργατοτεχνιτών της Φιλκεράμ (http://www.somateio-philkeram.gr/) διαφωνεί πλήρως με αυτό που ονομάζει κατάληψη και όχι αυτοδιαχείριση.

Σε ανακοίνωση της 1ης Ιουλίου γράφει: “Όσον αφορά τους ελάχιστους καταληψίες της πρώην ΒΙΟΜΕ, ελπίζουμε να το καταλάβουν σύντομα κι αυτοί και να μετεγκατασταθούν ώστε να απελευθερωθεί ο χώρος και να εξυπηρετηθούν και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πρώην Εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ που βρίσκονται εκτός του χώρου, ζημιωμένοι από όλες τις πλευρές, μην μπορώντας λόγω της κατάληψης να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει”.

==
Ρωτήσα το Δημήτρη Βαλεράκη του σωματείου της Φιλκεράμ

"Γιατί Δημήτρη πιστεύεις ότι θα ήταν αδύνατο να λειτουργήσετε μόνοι σας το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο- δε θα άξιζε ένα τέτοιο εγχείρημα, δε θα είχατε όλη την κοινωνία μαζί σας αν ενωμένοι ζητούσατε να συνεχίσετε μόνοι σας, χωρίς να επιβαρύνετε το κράτος, τη λειτουργία του. Τι εμποδίζει κατά τη γνώμη σου κάτι τέτοιο";

Και ο Δ. Βαλεράκης μου απάντησε.

"Νίκο, τα μηχανήματα δεν υπάρχουν πια έχουν δοθεί. Δυστυχώς αυτό που λες να λειτουργήσουμε είναι σκέτο κουφάρι".

Άκρη να βρεις σε όλες τις λεπτομέρειες είναι μάλλον δύσκολο. Εξάλλου, το θέμα έχει πάρει μηδενική δημοσιότητα. Γιατί άραγε;

Το ΚΚΕ έχει καταδικάσει σφοδρά την εξέλιξη της “αυτοδιαχείρισης”. Αυτό έκανε εξάλλου πάντα για ό,τι δεν μπορούσε να ελέγξει με τις γνωστές υστερόβουλες μπούρδες περί της ανάγκης πρώτα του κομμουνισμού (δευτέρα παρουσία) και των ανέφικτων νησίδων του μάταιου τούτου κόσμου (καπιταλισμού).

Γιατί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναδεικνύει το θέμα; Δεν είναι η αυτοδιαχείριση και η αυτονομία κεντρική αξία της εναλλακτικής αριστεράς; Μήπως όμως τα περισσότερα κουκιά είναι με το σωματείο και όχι με τους καταληψίες (κατά το σωματείο) ή αυτο-διαχειριζόμενους (κατά τους ίδιους);

===
Η αλήθεια είναι ότι η αυτοδιαχείριση δεν είναι μια πολιτική πράξη που μπορεί ο κάθε Συριζαίος να νομοθετήσει με την ίδια αφέλεια που νόμιζε ότι θα νομοθετούσε κατάργηση μνημονίων, κ.λπ.

Η αυτοδιαχείριση του ατόμου δεν νομοθετείται! Η αυτοδιαχείριση πατά πάνω στη ΓΝΩΣΗ, τη βαθιά γνώση που μπορεί να στέκεται μέσα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και να παράγει αξία. Με φωνές, κραυγές και λοιπές αγωνιστικές ανοησίες δεν παράγεται αυτοδιαχείριση αλλά ούτε καν μισθωτή σκλαβιά παράγεται, μόνο ανεργία παράγεται, νέτη- σκέτη ανεργία.

Η ειρωνεία είναι ότι η αυτοδιαχείριση του ατόμου είναι σήμερα όσο ποτέ εφικτή. Αυτό αποδεικνύουν οι μυριάδες μικρές εταιρείες των 2-3 ατόμων που στέκονται ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτές που οι μέντορες των συριζα/ κκε δια στόματος Κ. Μαρξ προέβλεπαν τον αφανισμό και την απορρόφηση από τα μονοπώλια.

Η αυτοδιαχείριση ως πραγμάτωση και όχι ως γκρίνια και καημός είναι σήμερα όσο ποτέ εφικτή! Πατάει πάνω στο νέο απόλυτα αποκεντρωμένο επικοινωνιακό μοντέλο του 21ου αιώνα και όχι σε γροθιές και σε κραυγές. Βασίζεται στη γνώση και όχι στα νομοθετήματα διαφόρων αγράμματων κουφιοκεφαλάκηδων.

Και έχει απέναντί της, τους νταβατζήδες της, τον κρατισμό και τις παραφυάδες του. Τα διάφορα κοπρόσκυλα που όταν ήταν να ΜΑΘΟΥΝ έκαναν καταλήψεις και τώρα προσδοκούν το γκρέμισμα των πάντων για να βολέψουν τα συμπλέγματα κατωτερότητας που έχει στο μεταξύ συσσωρεύσει η αβυσσαλέα άγνοιά τους.

Αυτούς δηλαδή που αν τους κόψουμε το οξυγόνο του κράτους και τους αφήσουμε να “αυτοδιαχειριστούν”, θα γίνουν ατμός μέσα σε ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου