12/10/15

Ο Ροϊδης μιλάει για το κράτος- μαφία


Ο Εμ. Ροϊδης από τα μεγαλύτερες πένες της νεοελληνικής λογοτεχνίας, τέρας μόρφωσης, διαυγής και ευαίσθητος όσο ελάχιστοι για τα κοινωνικά θέματα, πάντα νέος και πάντα όμορφος, κυνηγήθηκε, λοιδωρήθηκε, αφορίστηκε απ΄ το οθωμανικής προέλευσης κρατικο-κομματικό κατεστημένο και το παπαδαριό της εποχής του.



Ο Ροϊδης αποκάλυψε σε αναρίθμητα κείμενα όσο ίσως κανείς άλλος το συστημικό και δομικά μαφιόζικο χαρακτήρα του νεοελληνικού κράτους.

Ακολουθεί απόσπασμα από το τελευταίο άρθρο που δημοσίευσε ο ίδιος πριν 140 χρόνια (!), το 1876, στον Ασμοδαίο, σπουδαία καλλιτεχνική εφημερίδα της εποχής του που έκλεισε κάτω απ' την αφόρητη πίεση της τότε κρατικής μαφίας.

Στο μεταξύ όλοι αλλάζουν (ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Ν. Κορέα, Κίνα ...), εκτός απ΄ την Ελλαδο- οθωμανία. Η μάλλόν η μόνη αλλαγή που μας έλαχε ήταν ότι στο δρόμο προέκυψε και η σταλινo-σοσιαλιστική τρέλα. Απόλυτα συμβατή κι αυτή με το οθωμανικό ραχάτ και το "μου φταιν οι άλλοι".

Δεν υπάρχει χώρα σε τέτοια δαγκάνα του κρατισμού πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο. 

Όπου να 'ναι φτάνει όμως ο λογαριασμός... Για τα 140 χρόνια...

===

Εσφαλμένως, νομίζομεν, παρωμοίασάν τινες τους ημετέρους κομματάρχας προς αρχηγούς ληστρικών συμμοριών. Το πταίσμα αυτών είναι ότι δημιούργησαν τας συμμορίας, σήμερον όμως αντί να είναι αρχηγοί αυτών κατήντησαν μεσίται, δια των οποίων αι συμμορίαι αυταί διαπραγματεύονται προς το έθνος τα λύτρα, ανθ' ων συγκατανεύουσι να παραχωρήσουσιν αυτώ ασφάλεια ζωής και περιουσίας.

Τα λύτρα ταύτα καλούνται κατ΄ ευφημισμόν προϋπολογισμός. Απόδειξις όμως του αληθούς αυτών χαρακτήρος είναι η δουλική ευπείθεια, μεθ΄ης ολόκληρη η Βουλή, σιγώσης της αντιπολιτεύσεως, σπεύδει να τα καταβάλει εις τον εισπράκτορα της κατισχύουσης συμμορίας, καλώς γνωρίζουσα ότι πάσα αντίστασις ήθελεν τιμωρηθή δι' άναστατώσεων την επιούσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου