29/6/15

Τι πολεμικές αποζημιώσεις πήραν οι Βιετναμέζοι από τoυς Aμερικάνους;

Μίλησα πρόσφατα στο Skype με ένα Βιετναμέζο φίλο που ζει στο Βιετνάμ και έχει μια μικρή εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες σε αυστραλιανή εταιρεία. Tον ρώτησα τι αποζημιώσεις πήραν από τους Αμερικάνους για τις καταστροφές και τις εκατόμβες θυμάτων που άφησαν πίσω τους.

Ο φίλος μου ο Hunh δε γνώριζε καν τι σημαίνει πολεμική αποζημίωση. Όταν του εξήγησα μου είπε ότι δεν έχει ιδέα και σε κάθε περίπτωση, μου είπε, τι σημασία έχουν αυτά τώρα, αυτοί τιμούν τους νεκρούς τους και δεν προσδοκούν τίποτα από κανέναν. 

Έμεινα με την απορία και έψαξα το θέμα στο δίκτυο. (http://www.globalresearch.ca/who-won-the-vietnam-war/172)

Τα θύματα του πολέμου στο Βιετνάμ ήταν λοιπόν περίπου 3 εκατομμύρια χωρίς να συμπεριλάβει κανείς τις ανείπωτες καταστροφές.

Το Βιετνάμ όχι μόνο δεν πήρε καμιά πολεμική αποζημίωση αλλά κλήθηκε να πληρώσει τα χρέη της Σαϊγκόν στo ΔΝΤ.!!! Αυτά ήταν 140 εκατ. δολάρια και τα πλήρωσε μέχρι ενός προκειμένου να έχει πρόσβαση στις αγορές. Τα πλήρωσε, μέχρι πεντάρας, με δάνεια που του έδωσαν με προνομιακούς όρους η Γαλλία και η Ιαπωνία, υπεύθυνες κατά τα άλλα κι οι δυο τους για πολλές καταστροφές στο Βιετνάμ.

Αργότερα., το 1993, σαν επιβράβευση των μεταρρυθμίσεων αγοράς που υιοθέτησε το ΚΚ εκεί, δόθηκαν στο Βιετνάμ 2 δις δολάρια, κάποια ως δωρεά και κάποια με ευνοϊκούς δανειακούς όρους.

Αυτή είναι η πραγματικότητα του κόσμου μας. Καλή, κακή, όπως θέλει ας την πει κάνεις αλλά χωρίς να ξεχνά ποια είναι η πραγματικότητα. Aσφαλώς αφήνει ένα μεγάλο ηθικό κενό  ωστόσο ο ενθουσιασμός του Hunh με τη νέα του δουλειά και η μεγάλη επανάσταση που συντελείται εκεί και βγάζει τη χώρα του απ΄ τη φτώχεια με ρυθμούς ανάπτυξης 6-7% μου φαίνονται πιο σημαντικά.

Ούτε οι Ρώσοι πήραν σοβαρές αποζημιώσεις αντίστοιχες με τα 25- 30 εκ νεκρούς που είχαν ούτε οι Πολωνοί για τα 6 εκ. νεκρούς και 40 χρόνια καπάκι σοσιαλφασίστες στο κεφάλι τους. Κι ούτε εμείς βέβαια θα πάρουμε επειδή τις ζηταμε για απείρως μικρότερες καταστροφές και με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών. Μια ακόμη ψευτιά και υποκρισία των νεο σταλινικών και νεο φασιστών της χώρας για να καμώνονται τον καθυστερημένα(ο) υπερήφανο και να μακροημερεύουν.

Το μόνο που θα κάνουμε είναι να προσβάλουμε τη μνήμη και να ταράξουμε τον ύπνο των άταφων πολεμιστών στις χαράδρες της Αλβανίας που θα βλέπουν τα εγγόνια τους να ευτελίζονται στον έσχατο βαθμό αμέσως μόλις τους στρέρεψε το χρήμα, βάζοντας στη ζυγαριά των δολαρίων τη δική τους δόξα με τον ίδιο ξεδιάντροπο τρόπο που έβαλαν στη ζυγαριά και το μέλλον των παιδιών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου