19/4/15

Γκαίμπελς και γκαιμπελίσκοι

Η προπαγάνδα, όσες παραλλαγές και να εμφανίζει, έχει πάντα δυο θεμελιώδη χαρακτηριστικά. Το ηρωικό κλίμα και τη δαιμονοποίηση κάποιου συχνά κατασκευασμένου εχθρού.

Η τεχνική έχει βέβαια παλιές και βαθιές ρίζες, ήταν όμως ο ναζιστής Γκαίμπελς που υπήρξε ο μέγας θεωρητικός της προπαγάνδας. Από νωρίς στο Ναζιστικό κόμμα, έζησε τις οξύτατες εσωτερικές έριδες μεταξύ των βορείων (Βερολίνο, κ.λπ, όπου ανήκε και ο Γκαίμπελς) φιλο-σοσιαλιστών και των Νοτίων (Μόναχο, κ.λπ) φιλο-εθνικιστών. Οι βόρειοι αντιπροσώπευαν την "αριστερή" πτέρυγα του κόμματος, αφού υποστήριζαν περισσότερο σοσιαλιστικές παρά εθνικιστικές απόψεις. Το διάστημα εκείνο ο Γκαίμπελς χαρακτήριζε το Λένιν ως εθνικό απελευθερωτή της Ρωσίας και τον εαυτό του ως Γερμανό κομμουνιστή.

Το 1925 δημοσίευσε επιστολή "Στους φίλους μου της αριστεράς" (To my friends of the left. Fest, The Face of the Third Reich, p 89.) όπου καλούσε για ενότητα ναζί και σοσιαλιστών εναντίον των καπιταλιστών. "You and I, we are fighting one another although we are not really enemies." (Εσείς κι εμείς αγωνιζόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου ενώ δεν είμαστε πραγματικοί εχθροί)

Τη διαμάχη των σοσιαλιστών και των εθνικιστών ναζί την έλυσε ο ίδιος ο Χίτλερ που τους ζήτησε να αφήσουν στην άκρη τις παλιές ιδεολογίες και να στρατευτούν στο μεγάλο σχέδιο της Άριας φυλής. Ο Γκαίμπελς πικράθηκε στην αρχή αλλά άρχισε να μετατοπίζεται όταν ο Χίτλερ του πρότεινε τη θέση του υπεύθυνου προπαγάνδας, απ΄ όπου και θα κατηύθυνε το σχέδιο του φανατισμού σε όρια φρενίτιδας του δοξασμένου γερμανικού λαού (το ηρωικό πνεύμα...) αλλά και του αφανισμού των τρισκατάρατων Εβραίων (η δαιμονοποίηση...). Πέρα απ΄ την ηθική διάσταση του ανείπωτου αυτού εγκλήματος ο Γκαίμπελς έφτασε σε σημείο έσχατου παραλογισμού αφού χρέωνε στους Εβραίους, ασταμάτητα και με καθε ευκαιρία, το ξεκίνημα του πολέμου!!!

Τις πίστευε άραγε αυτές τις απίστευτες βλακείες ο μορφωμένος Γκαίμπελς ή ήταν μέρος της προπαγάνδας του; Ή ξεκίνησαν ως προπαγάνδα και έγιναν στο δρόμο πίστη; Ανάλογο ερώτημα έχει κανείς, για παράδειγμα και μόνο, και εδώ με τους ψεκασμούς του Καμένου.

Ποτέ δε θα ξέρουμε με σιγουριά. Ίσως η τρέλα να είναι το τέλος του δρόμου της προπαγάνδας .

===
Σήμερα στην Ελλάδα, τηρουμένων των αναλογιών της δικής μας μικροασήμαντης κλίμακας, ζούμε ανάλογα φαινόμενα. Μπορεί να μην υπάρχει σχέδιο να σώσουμε και να αλλάξουμε τον κόσμο αλλά ο Τσίπρας et. al έχουν σε πολλές περιστάσεις σαφέστατα δηλώσει την καταγέλαστη ανοησία ότι θα πυροδοτήσουν ευρύτερες αλλαγές στην Ευρώπη λες και κάποιος, πλην ίσως των ακροδεξιών ( Lepen, Farange, Lega, κ.λπ) τους το ζήτησε! Το ηρωικό κλίμα (θα γίνουμε Κούγκι, ο περιούσιος ελληνικός λαός κ.λπ) καλλιεργείται ασταμάτητα απ΄ τους καταλληλότερους γι΄ αυτό ακροδεξιούς, ενώ οι σταλινικοί της παρέας έχουν αναλάβει το κομμάτι της δαιμονοποίησης (των Γερμανών, της ΕΕ, των τραπεζών, του καπιταλισμού...) Οι ακροδεξιοί εδώ, τώρα που οι κομουνιστές γίναν συνεργάτες τους, έχουν μείνει από επιχειρήματα και μηρυκάζουν που και που καμιά ανοησία για ψεκασμούς και Νεφελίμ.

Ιδού πώς ακολουθούν με επιτυχία τις οδηγίες του Γκαίμπελς, του μεγάλου πρώτου διδάξαντα.
  • Propaganda to the home must create an optimum anxiety level (Η προπαγάνδα πρέπει να δημιουργεί στις γραμμές μας ένα μίνιμουμ άγχος). Λαμπρότεροι εκφραστές οι Λαπαβίτσας/ Βαρουφάκης, που μας εξηγούν ότι θα περάσουμε δύσκολες μέρες.
  • Propaganda is facilitated by leaders with prestige (Η προπαγάνδα υποβοηγείται από ηγέτες με κύρος). Εδώ δραστηριοποιείται βέβαια ο Γλέζος
  • The most brilliant propagandist technique will yield no success unless one fundamental principle is borne in mind constantly - it must confine itself to a few points and repeat them over and over (Η καλύτερη προπαγάνδα δε θα φέρει αποτέλεσμα παρά μόνο αν εστιάζει σε μερικά σημεία και τα επαναλαμβάνει ξανά και ξανά). Εν χορώ ακολουθούν τη γκαιμπελική σύσταση, με αρκετή επιτυχία, αφού με τον καιρό περιορίζουν το μέτωπο στους Γερμανούς και τις Τράπεζες και αποφεύγουν μέτωπα με όλον τον καπιταλισμό, τους Αμερικάνους, κ.λπ ενώ ο Καμμένος σιγά σιγά σταματά τις ηλιθιότητες για ψεκασμούς από αδιευκρίνιστες δυνάμεις

===
Ερώτημα μόνο υπάρχει αν το εγχώριο σύστημα προπαγάνδας έχει κάτι απ΄ την αυτογνωσία του πατέρα Γκαίμπελς.

We shall go down in history as the greatest statesmen of all time, or as the greatest criminals
Θα μείνουμε στην ιστορία ή ως μέγιστοι πολιτικοί ή ως μέγιστοι εγκληματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου