17/12/14

Η κατάρρευση του ρουβλιού ή η άγνωστη επανάσταση του shale gas

Γιατί έχει λιγότερα σωματίδια στην ατμόσφαιρα φέτος; Επειδή έχουν πέσει οι τιμές στα καύσιμα. Tο πετρέλαιο θέρμανσης από 1.28 έχει πεσει κάτω από το 0.9 Ε το λίτρο. Σχεδόν 40 λεπτά το λίτρο κάτω! Και γιατί έχει συμβεί αυτό; 10-12 λεπτά οφείλονται στη μείωση του ΕΦΚ. Η υπόλοιπη μείωση οφείλεται στο γκρέμισμα των τιμών του αργού από τα 110 δολάρια το βαρέλι στα 60. Μέσα σε ένα χρόνο! Κι αυτο έγινε χάρη σε μια μεγάλη επανάσταση που είναι σε εξέλιξη και θα αναδιατάξει πάρα πολλά στον πλανήτη. 

Οι ΗΠΑ έχουν σχετικά πρόσφατα αναπτύξει τεχνολογία αξιοποίησης του φυσικού αερίου που είναι παγιδευμένο σε σχιστολιθικά πετρώματα σε βάθη εκατοντάδων μέτρων. Πρόκειται για τεράστιες ποσότητες shale gas όπως λέγεται που ήδη έχουν αλλάξει τελείως την παγκόσμια αγορά των καυσίμων. Μαύρα μαντάτα για Ρωσία (το πρώτο θύμα), Βενεζουέλα (το επόμενο θύμα), Άραβες (το απόλυτο θύμα)... Το χαμηλό ενεργειακό κόστος ήδη ωθεί Αμερικάνικες εταιρείες να επιστρέφουν απ΄ την Κίνα (!), και κινέζικες να μεταναστεύουν στην Αμερική (!!).

Στην ΕΕ υπάρχουν ακόμη επιφυλάξεις για τη μέθοδο και τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις. Αυτά συνήθως διαρκούν λίγο, ίσα όσο χρειάζεται για να είναι η ΕΕ παντα δεύτερο βιολί... Χώρες με σημαντικά πεδία όπως η Πολωνία έχουν βάλει μπρος να αξιοποιήσουν τα πλούσια υπεδάφη τους.

Μια τεράστια επανάσταση σε εξέλιξη. Η κατάρρευση του ρουβλιού έχει πολλές μεταφυσικές εξηγήσεις. Η αλήθεια όμως είναι ότι όποιος ελέγχει την τεχνολογία τα ελέγχει όλα.

http://www.foreignaffairs.com/…/e…/welcome-to-the-revolution

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου