8/12/14

Μatthieu Pigasse (“Επαναστάσεις", εκδόσεις Φερενίκη) Ένας σοβαρός σοσιαλιστής

Ένα πολύ καλό βιβλίο απ΄ τον Pigasse, μια εξαίρετη ανάλυση του ευρωπαϊκού προβλήματος και μια αριστοτεχνική, παρένθετη, περιγραφή της απόλυτης καταστροφής που θα φέρει για την Ελλάδα τυχόν έξοδός της απ' το Ευρώ.

Είναι ευχάριστο να διαπιστώνει κανείς ότι η ανάλυση ενός προβλήματος δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο, κι ότι δε χρειάζεται παρά καθαρό μυαλό, σεβασμό και όχι κατασκευή της πραγματικότητας.

Είναι εντυπωσιακό και τιμάει το συγγραφέα που ως 'αριστερός' τοποθετεί το δίλημμα αριστερά- δεξιά στον 21ο αιώνα και το εμφανίζει ως δίλημμα μεταξύ ρίσκου και καινοτομίας απ' τη μια μεριά και κεφαλαιακής προσόδου απ' την άλλη. Βέβαια πιθανόν να είναι και λίγο άδικο αφού στα λόγια και ο Γιούνκερ με βεβαιότητα θα ψήφιζε καινοτομία και όχι πρόσοδο ως ορισμό της δεξιάς. Και στην πράξη η ίδια η περίπτωση της Γαλλίας, ίσως και να διαψεύδει την αντίληψη αυτή, αφού απ΄ το δεξιό Ντε Γκολ στον αριστερό Μιτεράν η καινοτομία της Γαλλίας παρέμεινε μάλλον χλωμή.


Ακόμη όμως και ως πρόθεση λέει κάτι θαρραλέο και καινούργιο ο Pigasse. Κι είναι ενδιαφέρον να βλέπει κανείς έναν 'αριστερό' να τάσσεται τόσο αναφανδόν υπέρ της παγκοσμιοποίησης, του ελέγχου των κοινωνικών δαπανών, της καινοτομίας, της Ευρώπης. Ενδιαφέρον και μελαγχολικό αν σκεφθεί κανείς το επίπεδο παιδικής χαράς των επιχειρημάτων της ελληνικής σταλινοαριστεράς, που τρέμει σχεδόν μπροστά σ' όλα τα παραπάνω και βιάζεται να τα κάνει θάλασσα για να ψάχνει μετά τον εσωτερικό εχθρό και την αντεπανάσταση να τους φορτώσει όλες τις ανόητες επιλογές της και να κάνει το μόνο που ξέρει να κάνει καλά. Να φωνάζει και να διαμαρτύρεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου