17/6/12

Πολιτική χωρίς πολιτικούς ξανα!

 Για την παραίτηση μου από την Εθνική Επιτροπή της Δημιουργίας Ξανά!

17.06.2012, 20:00

Εμπιστεύομαι το Θάνο, τον θεωρώ ηγέτη. Κατάφερε το απίστευτο! Να συνεγείρει, σε λίγους μήνες, ένα μεγάλο τμήμα του παραγωγικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας και να του δώσει απτή προοπτική διεμβολισμού του οθωμανο (ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, κ.λπ) – σταλινικού (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) μπλοκ, που κρατά την Ελλάδα αλυσοδεμένη στην υπανάπτυξη και σε φοβικά και αντιευρωπαϊκά συμπλέγματα κατωτερότητας.

Η Δημιουργία Ξανά! βρίσκεται στην αρχή της. Ο ρόλος του ηγέτη είναι καθοριστικός. Αυτό συμβαίνει πάντα, στη γένεση κάθε οργανισμού (κράτος, κόμμα, εταιρία, κ.λπ). Μέχρι να ωριμάσει το κόμμα και η δημοκρατία να το συγκροτεί και να μην το αποσταθεροποιεί, ο Θάνος από μένα έχει ανοικτό βέτο.

Ανοικτό βέτο δε σημαίνει και συμφωνία με κάθε επιλογή του Θάνου. Η συμπόρευση με τη ΔΡΑΣΗ με συνέτριψε ψυχολογικά. Το σύνθημα “πολιτική χωρίς πολιτικούς” ποτέ δεν το είδα ως ...σύνθημα. Η συνεργασία με το Μάνο έστειλε άλλο μήνυμα, είχε άλλο συμβολισμό, ανεξάρτητα αν ο Μάνος είναι “ένας” και “καλός”. Επιπλεόν, ποτέ δεν πίστεψα ότι η αριθμητική της συνεργασίας θα ήταν προσθετική όπως ανέφερε ξανά και ξανά ο Θάνος. Η άγονη σκιά της ΔΡΑΣΗΣ έδωσε, αχρείαστη κι αναληθή, δεξιά χροιά στη Δημιουργία Ξανά! Η ΔΡΑΣΗ έδιωξε και κράτησε μακριά περισσότερους απ΄ όσους έφερε. Έδιωξε, προσωρινά ελπίζω, μερικά απ΄ τα πιο φωτεινά μας αστέρια.

Ας είναι! Ποτέ δεν πίστεψα ότι η απόφαση του Θάνου ήταν θέμα συναλλαγής ή προδοσίας ή άκρατης φιλοδοξίας. Μοναξιά, αγωνία για τη χώρα, άγχος να κάνει την τομή και να επιδείξει μια κουλτούρα συνεργασίας, παρήγαν, όλα μαζί, μια λάθος εκτίμηση. Τόσο απλό. Αυτό είν' όλο που “χρεώνω” στο Θάνο. Και σε όλους μας που δε σταθήκαμε όσο και όπως έπρεπε.

Η παραίτησή μου από την Εθνική Επιτροπή κοινοποιήθηκε στο ΓΓ της, Γ. Δεληκούρα ήδη από την 23η Μάη ταυτόχρονα με το αίτημά μου να είμαι στην τελευταια θέση του ψηφοδελτίου του Ηρακλείου και υπήρξε δήλωση αδυναμίας, σε μια κρίσιμη στιγμή, να συμβάλω στη στρατηγική που είχε επιλεγεί. Τίποτα παραπάνω. Στο δικό μου το ζύγι αυτό είναι αρκετό. Επιπλέον, έχω ενοχές που δεν κατάφερα να αρθρώσω τη διαφωνία μου. Ήταν πολύ συγκροτημένη. Διένυσα, μέσα σε λίγους μήνες, όλο το δρόμο απ΄ τη ΔΡΑΣΗ την ίδια μέχρι τη θέση του σφοδρού πολέμιου της σύμπραξης μαζί της.

Η εμπειρία του πρώτου καιρού με τη Δημιουργία Ξανά! υπήρξε συγκλονιστική. Εξωπραγματική. Γι΄ αυτό και δύσκολο να την κοινωνήσω σε όσους δεν την περπατήσαμε μαζί. Ας με συγχωρέσουν για τούτο οι φίλοι μου της ΔΡΑΣΗΣ, που, μ' όλες τις διαφωνίες, παραμένουν ψηλά στην εκτίμησή σου.

Οι εκλογές τώρα περάσανε. Θεωρίες για δικαίωση και για διάψευση είναι μάταιες. Ας συμφιλιωθούμε με τούτο: ποτέ δε θα μάθουμε. Ας πάμε παρακάτω! Ό, τι και να' βγαλε η κάλπη, η Δημιουργία Ξανά! είναι η βαθειά τομή στην ελληνική πολιτική, το βήμα κι' η ελπίδα μας! Για όλους μας, τους παλιούς και τους νέους, τους από δω και τους από κει. Χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις...

...ας ανταμώσουμε ξανά!

Νίκος Σακκάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου