20/4/12

Ο κακός λύκος και η κοκκινοσκουφίτσα


Μια άλλη αντίληψη για τη φορολογία. Τώρα! Όχι αύριο!!

Εισαγωγή

Έχουμε βαρεθεί να ακούμε για την ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμισης. Ο μύθος χάνεται στην παιδική μας ηλικία μαζί με την κοκκινοσκουφίτσα και τον κακό λύκο. Μακρινή ανάμνηση, που ίσως μάλιστα να διαπλέκεται με το λύκο της κομματοκρατίας, που, αντίθετα με το μύθο, μια χαρά κατάφερε να ρημάζει τη δική του κοκκινοσκουφίτσα (Ελλάδα) σε μια δαντική τραγωδία που ήταν και είναι η φορολογική πολιτική στην Ελλάδα.

Η σημερινή φορολογική αθλιότητα δεν είναι τυχαία ούτε είναι προϊόν βλακείας. Αποτελεί αποτέλεσμα δομικής κωλυσιεργίας του κομματικού κατεστημένου που, άλλοτε συνειδητά άλλοτε υποσυνείδητα, αντιλαμβάνεται πόσο χρήσιμη του είναι η σημερινή κατάσταση.

Η κεντρική του, διαχρονική προσέγγιση υπήρξε η εξής: Αφαίμαξη του πλούτου που παράγει η εργασία, είτε ατομικά είτε επιχειρηματικά, και συντήρηση ενός πλήθους απόλυτα βλακωδών και προκλητικών προνομίων ποικίλων συντεχνιών. Μέσα στα οποία προνόμια περιλαμβάνονται και οι επικεφαλής των εφοριών με τα επιτελεία τους, κορυφαίες και άδηλα καλοπληρωμένες θέσεις ενός απόλυτα μαφιόζικου συστήματος.

Η παραπάνω κατάσταση εξηγεί τα δύο παρακάτω φαινόμενα:

  • το μηδενικό επενδυτικό ενδιαφέρον απ΄ το εξωτερικό, ποιος έχει όρεξη να μπλέκει με τα γελοία λαμόγια των εφοριών και των υπουργείων όταν υπάρχουν τόσοι να σε υποδεχθούν μετά βαϊων σ΄ αυτόν τον πλανήτη.
  • την εγχώρια αδιαφορία προς την εργασία και τις επενδύσεις, ποιος έχει όρεξη να βάλει συνεταίρο του τη Μαφία και να της δίνει 30- 45% απ΄ τα έσοδά του, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να αυξηθεί.

Τα δυο παραπάνω φαινόμενα είναι όμως η καρδιά του ζητήματος σήμερα. Γιατί η απόλυτη προτεραιότητα σήμερα είναι:
  • η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και του κίνητρου της εργασίας και όχι της τεμπελιάς
  • η προσέλκυση επενδύσεων

Η φορολογική πολιτική είναι λοιπόν απ΄ τα πράγματα η κύρια προτεραιότητα για να δρομολογηθεί η έξωση απ το κακό δάσος του μαύρο λύκου της κομματοκρατίας...

Τι λέει η κοινή λογική για ένα σοβαρό φορολογικό σύστημα; Πώς αίρεται ο βασικός σημερινός παραλογισμός, όποιος δηλαδή θέλει να εργαστεί να έχει κίνητρα και όχι αντικίνητρα.

Προδιαγραφές φορολογικού συστήματος

Να είναι απλό κάθε πολυπλοκότητα υπάρχει για να συντηρεί μαφίες και μόνο γι΄ αυτό, η τεχνολογία εδώ και καιρό μπορεί να εγγυηθεί την απλότητα. Οι θέσεις που ακολουθούν μπορούν να υλοποιηθούν με κατάλληλη τεχνική βοήθεια μέσα σε 12 μήνες
  • Καταργούνται όλοι οι ατελείωτοι και ανόητοι φόροι υπέρ τρίτων
  • Καταργείται ο βλακώδης και μοναδικός στην Ευρώπη κώδικας βιβλίων και στοιχείων με τις 18.000 σελίδες και συνδέονται τα φορολογικά στοιχείων των επιχειρήσεων on line με το υπουργείο Οικονομικών.
  • Αναμορφώνεται η νομοθεσία που αφορά στην ίδρυση επιχειρήσεων και απλοποιείται έτσι ώστε η ίδρυση να είναι εφικτή μέσα σε λίγες ώρες. Καταργείται η υποχρέωση του πολίτη να προσκομίζει έγγραφα από κρατικές υπηρεσίες. Η υπηρεσία στην οποία απευθύνεται ο πολίτης έχει την υποχρέωση να βρίσκει ό,τι την ενδιαφέρει από τα αρχεία άλλων υπηρεσιών χωρίς ο πολίτης να κάνει τίποτε άλλο. Μηχανογραφούνται πλήρως τα κρατικά αρχεία. Ο πολίτης εφοδιάζεται με μία ηλεκτρονική κάρτα η οποία περιέχει όλα τα στοιχεία του και χρησιμοποιείται σε όλες τις επαφές του με το κράτος.
  • Καθιερώνεται η «ηλεκτρονική υπογραφή» και η «ηλεκτρονική ταυτότητα» των επιχειρήσεων σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, για όλα τα έγγραφα που αποστέλλονται ηλεκτρονικά.
  • Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών. Όλα τα εισοδήματα φορολογούνται με όμοιο τρόπο.

Να είναι δίκαιο- να κυνηγηθεί δηλαδή άγρια η φοροδιαφυγή και τα προνόμια, αφού πρώτα το κράτος έχει αποκαταστήσει τη σοβαρότητά του και έχει αφοπλίσει τον κάθε υποψήφιο φοροφυγά απ΄ το επιχείρημα ότι “ο φόρος είναι πεταμένα λεφτά”
  • Θεσπίζεται η συνταγματική απαγόρευση της άδικης και αντιαναπτυξιακής φορολογικής αμνηστίας που επιβραβεύει τους παράνομους και τιμωρεί τους νόμιμους. Καμία περαίωση δεν πρόκειται να γίνει στο μέλλον.
  • Καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές, συντάξεις, κ.λπ σε αιρετά πρόσωπα (βουλευτές, δημάρχους κ.λπ.) ή σε διορισμένους με πολιτικά κριτήρια κρατικούς λειτουργούς. Όποιος θέλει σύνταξη να πάει να δουλέψει! Ένα- δυό χρόνια στη Βουλή δεν αποτελεί δουλιά και δεν τεκμηριώνει κανένα απολύτως δικαίωμα σύνταξης!! Αυτό επιπλεόν θα καταργήσει και το πάθος των ανεπάγγελτων πολιτικών μας για την “πολιτική” και τα κοινά. Διπλό καλό !
  • Καταργείται κάθε επιδότηση σε επιχειρήσεις και αντικαθίσταται με φορολογικές/ ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέους επιχειρηματίες.
  • Το Δημόσιο υποχρεώνεται σε εξόφληση των προμηθευτών του μέσα σε 60 ημέρες από την έκδοση των παραστατικών. Αν υπάρξει καθυστέρηση η καταβολή γίνεται με τόκο 1% ανά μήνα (τον ίδιο τόκο που εισπράττει το Δημόσιο από τους πολίτες). Ο τόκος θα επιμερίζεται εξ ίσου στους Δ. Υπάλληλους που χειρίζονται την υπόθεση και ευθύνονται για την καθυστέρηση.
Να είναι ανταγωνιστικό Αν η Βουλγαρία και η Κύπρος έχουν 10- 15% συντελεστές δεν έχεις καμιά ελπίδα να προσελκύσεις ούτε τυφλό και, ταυτόχρονα, φιλλέληνα επενδυτή με συντελεστές εκεί που είναι σήμερα.
  • Αφορολόγητο 8- 12ΚΕ το χρόνο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση
  • 15% συντελεστής για επιχειρήσεις και δύο μόνο συντελεστές 15% και 25% για φυσικά πρόσωπα, ο δεύτερος για εισοδήματα πάνω από τα 100ΚΕ. Πολύ καλή ιδέα θα ήταν να υπάρχει και τρίτος συντελεστής 20% για εισοδήματα πάνω από 150ΚΕ, ώστε να λειτουργεί ως κίνητρο εργασίας.
Συνεχίζεται... “Κόστος και όφελος από το παραπάνω σύστημα μέτρων”










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου